O kuchni francuskiej raz jeszcze

Dodane: 13-08-2014 10:20
O kuchni francuskiej raz jeszcze Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy różnych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie...Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy różnych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Blog kulinarny ze zdjęciami
Podobny temat również Blog kulinarny
Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj Blog z przepisami - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.
Więcej informacji także tutaj Blog kulinarny
Blog z przepisami - też dobry


© 2019 http://doradztwoprawneadwokat.waw.pl/